Idag var det lunchgrillning med vänner och till lika andra småbarnsföräldrar, hemma hos oss.
På förmiddagen bakade jag bullar som även skulle smaka för de minsta i sällskapet. Började med att gå och handla lite smör och annat som jag saknade för uppgiften. Sedan gjordes bullarna med inspiration för degen och banan/kakao-fyllning från receptet på bloggen:
No Sweet Week: Kardemummabullar med fruktfyllning
Den fyllningen gjorde jag hälften av bullarna med.
Följde dock jäsningstiderna från Kronjästs egna recept på kanelbullar med 60 minuter extra jäsning i formarna. Gjorde den andra halvan av billdegen med smör och rivet äpple som fyllning. Inspirerat från Andra mosbokens recept på Äppelbullar.
Några med valnötter på, några med pärlsocker och resten utan topping (enbart ägg).
INGREDIENSER
Deg
½ dl Rapsolja
100 g Smör
5 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
14-15 dl vetemjöl
2 msk strösocker (för jäsningens skull)
2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
Fyllning 1 ”Bananchoklad” (räcker till hälften av degen)
ca 50 g smör
2 små bananer
(blev lite mer än) 1 msk kakao
Fyllning 2 ”Äpple” (räcker till hälften av degen)
ca 75 g smör (så att det räcker till att täcka hela degen)
ca 2 röda äpplen (använde själv royal gala)
Topping
3-4 st ägg
Godtyckligt antal: Valnötter, mandel alt. pärlsocker.ATT GÖRA
1. Smält smör i en kastrull och tillsätt därefter olja och mjölk. Värm tills det blir fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke och rör sedan ut jästen med lite av degspadet (så att det inte längre finns några jästklumpar kvar). Tillsätt resten av degspadet, socker, kardemumma, kanel och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen).
3. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna.
4. Jäs övertäckt med bakhandduk i 30 min.
5. Dela degen i 2 delar och forma dem till bakplåtsstora rektangulärer på ett mjölat bakbord med hjälp av kavel.
6. Fyllning 1: Mosa banan och blanda moset med smör och kakao till en tjock smet.
7. Fyllning 2: Riv äpplen grovt och ha smöret redo.
8. Bred ut valfri fyllning (smöret först vid ”fyllning 2”) och rulla ihop. Skär i 1,5-2 cm tjocka bitar och lägg i bullpapper på en bakplåt.
9. Jäs under bakduk ytterligare i 60-90 minuter medan bullarna ligger i formarna.
10. Värm ugnen till 250 °C.
11. Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Pensla sedan på äggen på bullarna och tillsätt önskad övrig topping.
12. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Korvgrillningen (och grönsaksspettsgillningen) blev godkänd och alla fick till slut i sig korv tills det att vi alla var nöjda. Det är inte alltid en självklarhet med de små liven. Har dock all dricka och en hel del sallad kvar som vi helt enkelt inte hann med att ordna med. Till efterrätt blev det såklart bullar och kaffe. Av allt att döma hos de hårdaste kritikerna (barnen) så var bullarna ”godkända med beröm”. Trevligt sällskap gjorde lunchen till en succé. Dock så tror jag ingen av oss föräldrar var ens lite avslappnade. Övning ger färdighet heter det ju, så fler grilltillfällen behövs 😉 Trevligt hade vi det som sagt ändå men gladast efyeråt var nog ändå lillgrabben som sken som solen enda fram till middagen.
På kvällen åkte pappan in till stan för att springa tröskelintervaller. 6 x 1000 meter (med 1 minut setvila) stod på schemat. Dock blev det en kortvarig träning då magen inte ville samma sak som huvudet idag. Gissar att det var en kombination av trötthet, en del kaffe och lite oregelbunden mat som hastades i medan annat fixades under dagen idag.
”Bryt ihop och kom igen.”