Föräldraledighet – Dag 58

En solig helg, med återhämtning för familjen efter sjukhusbesöket i torsdags. Vi tog också en sväng ner på bydgen (Ljungsbro) för att se efter vad som hände vid invigningen av nya parken vid Hemköp/Allhelgonakyrkan.

Vi testade även vår vandringsryggsäck på en minitur några kvarter bort.

Pappans entusiasm räckte för två, och det var nog tur det.

Helgens kamp bestod av (barn/pensionärs-)spelet Fia med knuff som vi var tvungna att läsa in oss på reglerna innan vi satte igång turneringen.

Familjefriden blev räddad av resultatet: 2-2.

Och även en tröskel kom på plats:

När sparad tung studentlitteratur äntligen kommer till användning. #nytröskel när #akademikernarenoverar

A post shared by Christoffer Bergquist (@bergq) on

Helgen toppades av ett trevligt besök av kära vänner.

Dag 58: Lugn natt och glada miner på morgonen som bestod av bad, lek och högläsning på hemmaplan. Lagade även några skor för att undvika skomakaren, #sparadkrona. Inväntade att en tvättmaskin skulle gå klart för att därefter vid 11-tiden åka och handla mat i Tornby. Grabben somnade i bilen på vägen dit, men lyckligtvis så gick det bra att flytta över till vagnen för fortsatt sömn i den.

Efter mataffären så fortsatte vi sedan med att undersöka hur jag ska få fast en lös bilplåt ovanför bakreljuddämparen. Slutade med att vi nu har surrat fast det med ståltråd som jag hoppas håller.

Får oväntad användning av tiden på universitetet när jag nu behöver meka med bilen. Då åker gamla “ovven” fram igen. #akademikernarenoverar

På eftermiddagen när vi kommit hem så var förvandlas tydligen hemmets regler till “Villa villekullas”, då alla tidgare regler här hemma tydligen glömdes bort för några timmar. Resultatet, en överrumplad pappa och en liten blåtira till sonen. Mammans hemkomst var extra uppskattad just idag. <3

Hann i alla fall med bakning och matlagning innan alla var på plats inför kvällen. Bakningen bestod i det nya favoritbrödet:

Rustikt lantbröd (från Kungsörnen)

(2 limpor)

Ingredienser

 • 50 g (1 paket) jäst
 • 2 msk olja
 • 5 ½ dl vatten
 • 1½ tsk salt (Skippa saltet om ni ska bjuda småbarnen.)
 • 2 dl (120 g) Ekologiskt Grahamsmjöl
 • 11 dl (680 g) Ekologiskt Vetemjöl Special

Att göra

 1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt olja (och salt).
 2. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen.
 3. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca. 1 timme.
 4. Arbeta ner degen i degskålen och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
 5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora delar. Vik försiktigt ihop degen mot mitten, 4-5 gånger så att degen blir spänd och formas till ett runt bröd.
 6. Lägg bröden på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca. 40 minuter. Värm ugnen till 250°C (varmluft 225°C).
 7. Pensla bröden med kallt vatten. Skär några snitt i bröden med en vass kniv. Sänk värmen till 225°C (varmluft 200°C) och grädda mitt i ugnen i ca. 40 minuter.
 8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Rustikt lantbröd (Kungsörnen).

Posted in #akademikernarenoverar, Föräldraskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *