Föräldraledighet – Dag 13

Onsdag mitt i veckan startade med en förmiddag hemma. Lek, bus, mathandlig, matlagning och bakning blev det. När vi kom hem från ICA så sov grabben och jag startade huslarmet. Det rörde inte honom det minsta så jag funderar på att reklamera med det som anledning 😉 I matväg blev det en räk- och laxgryta. Jag tredubblade receptet nedan och fick ca. 4 liter gryta av det.

Ingredienser:

300g Räkor (kan även vara en god idé att ta med några färska laxbitar. )

1 st Purjolök

1 st Paprika (grön, men vi använde röd)

2 msk Olja

1,5 – 2 tsk Curry

3 dl Krossade tomater (med örter)

2 dl Creme fraiche

Att göra:

Skölj och strimla purjolök och paprika. Hetta upp oljan och fräs grönsakerna. Strö över curryn och låt den fräsa med en stund. Tillsätt de krossade tomaterna och låt såsen koka några minuter (även med laxen om sådan tagits med). Rör i creme fraiche och räkor. Låt såsen bli het utan att koka.

Klart!

Bakade även lite vid lunchtid. Det blev Norrländskt bröd (aka “Berits Hurtbulle”) med egen tvist (utan orginalreceptets honung och lingonsylt, med tanke på både ekonomin och hälsan). Jag dubblerade receptet nedan för att få två bröd.

Ingredienser:

2 dl Havgrekryn

½ dl Havrekli

4 dl Vetemjöl

1dl Grahamsmjöl

1 dl Krossade linfrön

1 dl Grovhackade hasselnötter

2 tsk Bikarbonat

5 dl Mild yoghurt

1 dl frysta hallon

1 st liten Banan

1 ½ dl Russin

Att göra:

(Sätt ugnen på 200 grader celsius och inget jäsande). Blanda allt torrt först. Rör därefter ner allt flytande. Görs med fördel med en träslev eller motsvarande. Häll ner allt i en smord avlång form (1½ liter). Säll i nedre delen av ugnen (200 grader) i 35 minuter. Täck (gärna) över formarna med aluminiumfolie de sista 10-15 minuterna.

Klart!

Länk till orginalreceptet.

Den blev lite degig i mitten, så aningens mindre yoghurt (eller banan) kan vara en bra idé till nästa gång.  Bröd nummer två fick stå längre och svalna (utan form och under en bakhanduk) efter gräddningen. Vilket gav ett bättre resultat. Tålamod är en dygd.

(Ett annat tips från coachen är att dra en vanlig smörkniv längt formens kanter innan det är dags att vända den upp och ner och banka formen i något hårt och tåligt för att lätt få ut brödet.) 

Fick besked att den iPhone vi lämnade in igår hade ett trasigt batteri och trasig startknapp. Säkert en enkel sak att fixa själv om inte barnpassning funnits. Så nu lämnade vi in den för att få lagningen utförd. Enklas och skönast men inte billigast.

Eftermiddagen bjöd på ett nytt besök till öppna förskolan Droppen.

Löpträning väntas nu på kvällen med 9×600 meter med IK NocOut.se i Campushallen. Stannade på löpskolning i 20 min. Blev en sväng in på en automatbiltvätt på vägen hem för att få det överstökat.

Posted in Föräldraskap and tagged , , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *